Головне меню

Авторизація



hoda

razdelitel

uk 4

razdelitel

ur-portal

razdelitel

uk 8

razdelitel

uk 36

razdelitel

razdelitel

uk 44

razdelitel

sahnov banner

razdelitel

 osvita

bezpeka

Зараз на сайті

На даний момент 7 гостей на сайті
Вітаємо вас на сайті Сахновщинської районної державної адміністрації!
ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ !

imagesЗа оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм у мешканців м. Києва, у тому числі 1 летальний. Випадки захворювання на ботулізм пов’язані з вживанням в’яленої риби різних видів, придбаної в супермаркетах міста.

Летальний випадок захворювання на ботулізм та ще декілька випадків захворювання на ботулізм зареєстровано у мешканців м. Києва, які вживали в їжу в’ялену рибу, придбану в гіпермаркеті «Караван» ТОВ «ГРУПА РІТЕЙЛУ УКРАЇНИ»

Померлий вживав в їжу в’яленого ляща (непотрошеного), придбаного в гіпермаркеті «Караван».  Захворювання на ботулізм інших хворих пов’язано із вживанням в їжу в’ялених тарані та коропа.

За результатами розслідування встановлено, що виробником рибної продукції є ФОП Меркулов А.В., а постачальником ТОВ «ЧУДО-ЮДО» (м. Світловодськ Кіровоградської області)

 

              Щодо захворювання:

    Ботулізм – захворювання, яке викликається, токсином збудника хвороби, який накопичується в продуктах, що контаміновані паличками ботулізму.

    Збудник – анаероб широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор. Потрапляє з ґрунту, з кишківника сільськогосподарських тварин, а також деяких прісноводних риб на різні харчові продукти – овочі, фрукти, зерно, м’ясо і т.д. Спори витримують кипятіння до 5 годин ( при домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються).

    Без доступу кисню, наприклад, при консервуванні продуктів, бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин, який є найсильнішою бактеріальною отрутою. Він не руйнується кишковим соком, а деякі його типи (токсин типу Е) навіть посилює свою дію. Зазвичай токсин накопичується в таких продуктах, як консерви, солона риба, ковбаса, шинка, гриби, приготовлені з порушенням технології, особливо в домашніх умовах.

    Симптоми.

    Інкубаційний період триває від 2-3 годин до 1-2 днів. Початкові ознаки – загальна слабкість, незначна головна біль. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – завзяті запори, що не піддаються дії клізми і проносних.

    При ботулізму уражується нервова система (порушення зору, ковтання, зміна голосу). Хворий бачить всі предмети, як би в тумані, з’являється роздвоєння в очах, зіниці розширені, причому один ширше іншого. Часто відзначається косоокість, птоз – опущення верхнього повіка одного з очей. Іноді спостерігається відсутність акомодації – реакції зіниць на світло. Хворий відчуває сухість у роті, голос у нього слабкий, мова невиразна. Температура тіла нормальна або трохи підвищена (37,2-37,3), свідомість збережено. Усі хворі підлягають негайній госпіталізації.

Профілактика.

    Виконання санітарно-гігієнічних вимог обов’язково і при домашньому консервуванні. Пам’ятайте, що спори анаеробного мікроба ботулізму живуть у ґрунті, а розмножуються і виділяють отруту в умовах, коли немає кисню.  Особливу небезпеку представляють вялена та солона  не потрошена риба, консервовані гриби, недостатньо очищені від землі, де можуть зберігатися спори, м’ясні та рибні консерви з бомбажних (здуття) консервних банок. Категорично заборонені продукти з ознаками їх недоброякісності: вони володіють запахом гострого сиру або прогірклої олії.