Головне меню

Авторизація



hoda

razdelitel

uk 4

razdelitel

ur-portal

razdelitel

uk 8

razdelitel

uk 36

razdelitel

razdelitel

uk 44

razdelitel

sahnov banner

razdelitel

 osvita

bezpeka

Зараз на сайті

На даний момент 43 гостей на сайті
Вітаємо вас на сайті Сахновщинської районної державної адміністрації!
ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ !

imagesЗа оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм у мешканців м. Києва, у тому числі 1 летальний. Випадки захворювання на ботулізм пов’язані з вживанням в’яленої риби різних видів, придбаної в супермаркетах міста.

Летальний випадок захворювання на ботулізм та ще декілька випадків захворювання на ботулізм зареєстровано у мешканців м. Києва, які вживали в їжу в’ялену рибу, придбану в гіпермаркеті «Караван» ТОВ «ГРУПА РІТЕЙЛУ УКРАЇНИ»

Померлий вживав в їжу в’яленого ляща (непотрошеного), придбаного в гіпермаркеті «Караван».  Захворювання на ботулізм інших хворих пов’язано із вживанням в їжу в’ялених тарані та коропа.

За результатами розслідування встановлено, що виробником рибної продукції є ФОП Меркулов А.В., а постачальником ТОВ «ЧУДО-ЮДО» (м. Світловодськ Кіровоградської області)

 

              Щодо захворювання:

    Ботулізм – захворювання, яке викликається, токсином збудника хвороби, який накопичується в продуктах, що контаміновані паличками ботулізму.

    Збудник – анаероб широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор. Потрапляє з ґрунту, з кишківника сільськогосподарських тварин, а також деяких прісноводних риб на різні харчові продукти – овочі, фрукти, зерно, м’ясо і т.д. Спори витримують кипятіння до 5 годин ( при домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються).

    Без доступу кисню, наприклад, при консервуванні продуктів, бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин, який є найсильнішою бактеріальною отрутою. Він не руйнується кишковим соком, а деякі його типи (токсин типу Е) навіть посилює свою дію. Зазвичай токсин накопичується в таких продуктах, як консерви, солона риба, ковбаса, шинка, гриби, приготовлені з порушенням технології, особливо в домашніх умовах.

    Симптоми.

    Інкубаційний період триває від 2-3 годин до 1-2 днів. Початкові ознаки – загальна слабкість, незначна головна біль. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – завзяті запори, що не піддаються дії клізми і проносних.

    При ботулізму уражується нервова система (порушення зору, ковтання, зміна голосу). Хворий бачить всі предмети, як би в тумані, з’являється роздвоєння в очах, зіниці розширені, причому один ширше іншого. Часто відзначається косоокість, птоз – опущення верхнього повіка одного з очей. Іноді спостерігається відсутність акомодації – реакції зіниць на світло. Хворий відчуває сухість у роті, голос у нього слабкий, мова невиразна. Температура тіла нормальна або трохи підвищена (37,2-37,3), свідомість збережено. Усі хворі підлягають негайній госпіталізації.

Профілактика.

    Виконання санітарно-гігієнічних вимог обов’язково і при домашньому консервуванні. Пам’ятайте, що спори анаеробного мікроба ботулізму живуть у ґрунті, а розмножуються і виділяють отруту в умовах, коли немає кисню.  Особливу небезпеку представляють вялена та солона  не потрошена риба, консервовані гриби, недостатньо очищені від землі, де можуть зберігатися спори, м’ясні та рибні консерви з бомбажних (здуття) консервних банок. Категорично заборонені продукти з ознаками їх недоброякісності: вони володіють запахом гострого сиру або прогірклої олії.